De Brises i Boires: 1984 de George Orwell

Eric Arthur Blair, més conegut com George Orwell fou un escriptor i periodista anglès, autor de novel·les com “La rebel·lió dels animals” o “1984”. Cal destacar que quan trepitjà la ciutat de Barcelona l’any 1936 va narrar la seva experiència a Catalunya sobre la Guerra Civil Espanyola amb el llibre “Homenatge a Catalunya”. Va morir  l’any 1950 amb l’edat de 46 anys de tuberculosi i fou enterrat a Oxfordshire. Si algú està a Londres i està molt a prop d’Oxfordshire, que visiti la seva tomba puix que és la tomba d’un dels escriptors més importants del segle XX.

1984 és una novel·la de futur-ficció escrita l’any 1948 i es tracta d’una narració emmarcada en una distopia en la qual un estat omnipresent reforça un conformisme absolut entre els ciutadans i cerca la supressió de la seva identitat mitjançant un control absolut de l’individu. Trobem també que aquest estat està encarnat en una dictadura totalitària encapçalada pel seu líder, el Gran Germà.

Dins de la novel·la, hi han 4 ministeris:

  • El ministeri de l’amor, que s’ocupa dels càstigs amorosos i la tortura
  • El ministeri de la pau, que s’encarrega d’assumptes relacionats amb la guerra i fer que aquesta sigui permanent.
  • El ministeri de l’abundància, encarregat dels assumptes relacionats amb l’economia i d’aconseguir que la gent sempre visqui al límit de la subsistència.
  • El ministeri de la veritat, que es dedica a reescriure la història.
 El personatge principal és Winston Smith, que treballa al Ministeri de la Veritat, un dels quatre ministeris que hi ha, reescrivint la història permanentment i inventant herois. El Gran Germà supleix qualsevol personatge polític: ell és el comandant en cap, el guardià de la societat, el déu pagà i el jutge suprem. A dins del llibre trobem coincidències com la “V”, que és l’emblema del Socang o socialisme anglès, en el que Orwell realitza una paròdia de la “V” de la Victòria, utilitzada pels aliats a la Segona Guerra Mundial. En definitiva, podríem dir que és una descripció analítica dels règims totalitaris amb un final desolador.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s