Comença el Sònar, el Festival de Música Avançada i New Media Art de Barcelona. La 21ena edició del festival ens permet gaudir avui d’artistes de la talla de Plastikman, MØ, Trentemøller, Daniel Miller, Nils Frahm, Ordre Etern, BFlecha, Ryan Hemsworth, Emufucka, Suzanne Kraft, Koreless i d’altres. Divus Julius Bonasera ens recomena cinc concerts que no us podeu perdre.
MØ
L’escena nòrdica té una nova estrella: Karen Marie Ørsted, més coneguda ja a tot arreu amb el nom de MØ. En tan sols un any, aquesta danesa descarada ha obtingut un considerable èxit amb temes com “XXX 88“ (amb Diplo), “Don’t Wanna Dance” o “Pilgrim”, tots ells inclosos en el seu debut, “No Mythologies To Follow”, recentment publicat i creat a mitges amb la complicitat de Ronni Vindahl, de l’equip de producció No Wav. MØ –que va començar a rapejar i a gravar cançons abans d’haver complert els 20 anys– cita entre les seves influències a Sonic Youth, Yeah Yeah Yeahs, J Dilla, Major Lazer, Santigold, Twin Shadow i Lykke Li, i ha estat comparada amb Grimes o la pròpia Lykke Li pel seu carisma escènic i l’amplitud estilística de la seva música: com elles, MØ pren elements de pop, trap, funk, electro, bass music i hip-hop en un híbrid fresc i plenament contemporani.
PLASTIKMAN
Degut a la durada d’Objekt, la jornada de dijous 12 de juny a Sónar de Dia s’allargarà fins les 23h. Richie Hawtin, reconegut mundialment com a figura clau de l’electrònica del nostre temps, recupera el seu àlies de Plastikman, amb el qual torna a Sónar aquest 2014. I ho fa per presentar el primer concert exclusiu a Europa d’“Objekt”, el seu nou concepte de directe, estrenat el passat mes de novembre al Museu Guggenheim de Nova York, i les seves noves composicions signades sota aquest nom. Hawtin i els seus col·laboradors van crear un format especial per adaptar-se a la sala del museu on es va presentar el show; per a l’estrena continental a Sónar de Dia arribaran amb una altra variació del mateix espectacle, incloent l’obelisc que el seu equip va crear per a l’esdeveniment celebrat a la ciutat americana. Plastikman és el projecte amb el que Richie Hawtin va revolucionar el techno dels 90, gràcies a àlbums de referència com “Sheet One”, “Musik” o “Consumed”: obres en les quals el famós productor i dj canadenc (nascut a Anglaterra) va posar en pràctica el seu ideari de “menys és més”, transformant radicalment el llenguatge electrònic de la seva època. El nou disc de Plastikman, “EX”, gravat en directe al Museu Guggenheim de Nova York, es publica digitalment el 10 de Juny i físicament (vinil, cd i edició especial amb SubPac) el 14 de Juliol.
TRENTEMØLLER
El multiinstrumentalista, dj i productor danès Anders Trentemøller arriba a Sónar per presentar en directe i amb la seva banda les cançons de “Lost”, amb un show orgànic i èpic que casa l’electrònica amb la instrumentació acústica. Trentemøller és un dels noms més admirats i respectats de l’escena internacional, apreciat tant en els cercles de l’electrònica com també ara en els de l’indie rock. Amb el pas dels anys ha anat abandonant el laptop per convertir-se en un showman, tocant amb el seu grup en alguns dels estadis més grans del món, i fins i tot obrint diversos shows per Depeche Mode.Trentemøller va iniciar la seva carrera a finals dels 90 i des de llavors ha publicat múltiples EPs, singles i àlbums (“The Last Resort”, “Into The Great Wide Yonder”, “Lost”), a més d’un disc gravat en viu (“Live In Copenhagen”). A la seva música, el danès explora diversos estats de l’esperit, passatges sonors expansius, producció etèria i atmosferes emotives, fins al punt que pot sonar a techno, dream pop, ambient, downtempo o música industrial depenent de cada track. Trentemøller destaca també per una altra virtut: la de saber trobar sempre la veu perfecta per a cadascuna de les seves composicions, des de gèlides cantants escandinaves a primeres figures del pop d’avui, com Low, Johnny Pierce (The Drums) o Kazu Makino (Blonde Redhead).
BEN FROST
Ben Frost torna a Sónar per presentar les composicions del seu esperat cinquè àlbum d’estudi. Aquest concert suposarà la posada en escena del seu nou format en directe, que inclou bateries acústiques, percussions electròniques i sintetitzadors. Els discos de Frost, entre ells “Steel Wound” (2003), “Theory of Machines” (2007) i “By The Throat” (2009), fusionen art sonor intensament estructurat amb música electrònica post-clàssica, moments de gran presència física amb melodies immersives i minimalisme concentrat amb dark metal ferotge i amenaçador. Amb aquest nou LP, Frost s’endinsa en un paisatge absent de guitarres, pianos, instruments de corda i cap mena d’intimitat reconfortant, apostant en canvi per un nou univers de formes purament sintètiques, interferències galàctiques i acabats metàl·lics.