Ville à Còmics: Dragon Ball

Dragon Ball és un manga escrit i il·lustrat per Akira Toriyama, publicat originalment en la revista setmanal Shō nen Jumpentre l’any 1984 i fins el 1995. A Espanya va ser publicat per l’editorial de Planeta DeAgostini per primera vegada el maig del 1992 fins el 1996, convertint-se així en un dels primers països occidentals en donar a conèixer el manga fora del Japó.
 
Toriyama es va inspirar en la novel·la xinesa “Viatge a l’Oest” a l’hora de crear Dragon Ball. Durant aquest temps el dissenyador era un fanàtic de les pel·lícules de Jackie Chan, i especialment de “Drunken Master”, la qual cosa li va inspirar a dibuixar un manga sobre el kung fu. En el seu primer intent va fer Dragon Boy, un jove noi que ha de protegir a la princesa del país, basada també en la història del “Rey mico”.
Akira decideix ambientar el seu relat d’una manera diferent a l’anterior. És per això que va començar a inspirar-se en base a la cultura xinesa. Els 42 volums es van adaptar en dues sèries d’anime produïdes per Toei Animation: Dragon Ball i Dragon Ball Z, les quals van ser transmeses a Japó des del 1986 fins el 1996.
 
Toei continuà més enllà dels esdeveniments presentats en el manga: *Dragon Ball GT. Finalment, Toei va transmetre una versió remasterizada de Dragon Ball Z sota el nom de Dragon Ball Kai, des de l’any 2009 fins a 2011, on la majoria del material de la versió original que no apareix en el manga va ser eliminat. Akira únicament va participar en el disseny del títol de Dragon Ball GT. Es negava a continuar amb la trama.
 
 
A través d’estudis Tramontana, al 1989 doblen els 26 primers episodis de l’anime en català. L’any 1990 arriba a les televisions catalanes. La sèrie es va anar emetent poc a poc, mentre que es produí un èxit desmesurat per la nostre cultura catalana.
La trama segueix les aventures de Son Gokū des de la seva infància fins a la seva edat adulta, en la que es sotmet a entrenaments d’arts marcials i explora el món en la recerca de set objectes llegendaris coneguts com les boles del drac. Les quals concedeixen qualsevol desig al seu portador per mitjà d’un gran drac anomenat Shenrong. Al llarg de la seva travessia, Gokū fa diversos amics que l’ acompanyaran al llarg de la història i s’enfrontaran contra una àmplia varietat de malvats, com l’ exercit de la Cinta Vermella, en Tao Pai Pai, en Satanas Cor Petit, entre d’altres.
 
Al principi la història no es va separar molt del clàssic. Mentre que l’autor tenia pensat acabar un cop s’ajuntessin les boles de drac. Més en endavant, l’argument va anar allunyant-se de l’original xinès, incloent cada vegada enemics més forts, donant pas així a les sagues de Bola de drac Z, amb els malèfics guerrers de l’ espai com ara en Freezer, en Cel·lula i en Buu.
En la seva essència, Dragon Ball manté la dogmàtica principal de la Weekly Shō nen Jump sobre «l’amistat, l’esforç i la victòria». La sèrie també mostra la idea que la gent pot superar-se i aconseguir els seus objectius, sempre que ho facin de manera constant.
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s