Els enigmes del professor Kolja: La desaparició del regiment Norfolk

La Batalla de Gallipolli o la Batalla dels Dardanels, va tenir lloc a la península turca de Gallipolli el 1915 durant la 1a Guerra Mundial, i en aquest episodi de la guerra va succeir un dels esdeveniments més estranys de tot el conflicte. 267 soldats britànics van desaparèixer durant l’enfrontament sense deixar rastre.


Entre el març i l’agost de 1915 les tropes aliades van intentar conquerir la península de Gallipolli, a Turquia. El 21 d’agost, al sur de la badia de Suyla, 22 soldats neozelandesos del cos d’enginyers observaven des de una posició elevada com les tropes australianes i neozelandeses intentaven prendre la cota 60.

A mig matí, una densa boira de forma singular va descendir fins a cobrir el terreny pròxim a aquesta cota. Va aparèixer aleshores un batalló anglès que es dirigia per aquella zona a recolzar els seus aliats oceànics. Els 267 soldats britànics, corresponents al regiment Norfolk, van endinsar-se en l’espesa boira, tot a la vista del grup d’enginyers neozelandesos que observaven la zona. Hi van entrar, però no van arribar a sortir-hi. Just quan l’últim soldat penetrava en aquella boira, aquest va començar a dispersar-se, deixant als soldats neozelandesos incrèduls davant la súbdita desaparició dels seus aliats.


Aquest relat va quedar com un dels esdeveniments més estranys de la Gran Guerra durant molt de temps, però el cert és que el 1919 es van recuperar 122 cosos dels suposadament desapareguts 267 homes. Sigui com sigui, el destí dels homes del 5è regiment Norfolk continua sent un misteri ja que els cosos es van trobar fora de la zona que havia sigut el camp de batalla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s