L’ska té un nom: The Skatalites

La històrica banda, creadora de l’ska, presenta el seu nou disc Walk with me i desembarca a Catalunya per clausurar la celebració dels seus 50 anys de rodatge La història del reggae es va iniciar amb els Skatalites. És una cosa que ja ningú posa en dubte. I d’això es compleix ara 50 anys. Arrencava 1964, i diversos consolidats jazzistes de l’escena jamaicana es van unir per fer sonar una particular barreja de jazz, rhythm & blues i altres ritmes caribenys. Allà es trobaven figures de la talla de Roland Alphonso, Tommy McCook, Don Drummond, Lester Sterling, Jackie Mitoo, Lloyd Brevett i Lloyd Knibb, entre d’altres. El resultat es va cridar ska. 

Han passat 50 anys des d’aleshores. I la banda, reformada en diverses ocasions, continua recorrent el món. Avui presenten el seu nou disc a Catalunya, Walk with me (editat aquí per Liquidator Music) a la Sala Apolo. A més de presentar el seu nou, Skatalites interpretarà els seus èxits de sempre, en memòria dels membres fundadors que ja no hi són: entre d’altres, el bateria Lloyd Knibb desaparegut el 2011, i el baixista Lloyd Brevett, el 2012. La màgia del ska original continua en els sons actuals dels immortals Skatalites, al capdavant dels quals es troben Lester Sterling, saxo alt, i la vocalista Doreen Shaffer. 

La seva contribució al perfeccionament de la que va ser la primera creació original de la música jamaicana moderna és fonamental, tant en l’enregistrament de desenes d’instrumentals de matriu jazzística, com a servir de propulsor musical a molts joves cantants que començaven la seva carrera, entre ells Bob Marley. Els músics de Skatalites han contribuït als diversos passatges creatius que van portar al naixement del reggae a la fi dels anys seixanta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s