De Brises i Boires: “Victus” Albert Sánchez Piñol

El darrer dilluns va ser festa i per això no hi va haver programa. Des del nostre espai literari De Brises i Boires el llibre de la setmana és un llibre que ja vàrem tractar fa molt de temps. Aquest és Victus, de l’escriptor i antropòleg Albert Sànchez Piñol. Amb això volem contribuir també a defensar-lo de la problemàtica que va succeïr a Utrecht, on l’Institut Cervantes d’Utrecht, amb pressions espanyoles, va cancelar la presentació d’aquest llibre. Sembla ser que el govern espanyol torna a anar en la línia del boicot internacional.

Albert Sánchez Piñol és un antropòleg, africanista i escriptor català. La major part de la seva obra està escrita en llengua catalana. És membre del Centre d’Estudis Africans i ha col·laborat en la redacció d’anuaris d’enciclopèdies interactives. La seva primera novel·la, La pell freda (2002), li va donar un gran reconeixement per part del públic i la crítica. Entre les seves obres també destaquen, Pandora al Congo (2005) i Victus (2012), el llibre d’avui.

L’obra es basa en una biografia —fictícia— del tinent coronel navarrès Martín de Zubiría i Olano. En la biografia fictícia, Zubiría, amb 98 anys, narra des de Viena just abans de la Revolució Francesa, les seves memòries com a ajudant reial del tinent mariscal Antonio de Villarroel durant la Guerra de Successió Espanyola, especialment durant el Setge de Barcelona.

Escrita originalment en castellà, ha estat traduïda al català per Xavier Pàmies l’any 2013. La Diada de Sant Jordi de 2013 va ser el llibre més venut, tant en català com en castellà. Des de la seva publicació en castellà l’octubre de 2012, la novel·la va vendre més de 150.000 exemplars en data de 2 de maig de 2013, i se’n van vendre els drets de traducció al rus, alemany, holandès, italià, portuguès, francès i coreà. El 6 de juny de 2013 s’anuncià que l’editorial Harper Collins va comprar els drets d’autor del llibre per publicar l’obra traduïda al mercat anglosaxó.

El 2014 n’havia venut més de 200.000 exemplars en castellà i català i actualment està enllestint la seva continuació, Vae Victus.
Ambientada en la Guerra de Successió, la novel·la explora el conflicte des dels ulls de Martí Zuviria, un jove d’origen barceloní que serveix, primer a les ordres de l’exèrcit de les Dues Corones Borbòniques, i després a les ordres de l’exèrcit Aliat. Tota la narració representa que és escrita per Waltraud, la curadera de Martí en el seu exili a Viena, dècades després de la successió dels fets.

La novel·la es troba estructurada en tres parts Veni, Vidi i Victus. Al començament de la història, el jove Martí Zuviria viatja fins al castell de Bazoches, on comença una dura carrera per formar-se com a enginyer militar. La novel·la seguirà a partir d’aquell moment en Martí, mostrant com participa de les diverses batalles i setges de la guerra, alhora que ens fa una detallada cronologia dels esdeveniments d’aquells dies i els personatges que van destacar.

El mateix autor ha treballat en un guió de la novel·la per fer-ne una pel·lícula que serà produïda per Brutal Media, mentre que Norma Editorial i La Campana publicaran la novel·la gràfica la primavera del 2015 de la mà del periodista i guionista Carles Santamaria i del dibuixant José María Beroy. El grup Devir treballa en el disseny i la mecànica d’un joc de taula i que està basat en la novel·la de l’autor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s