Les entrevistes del Mariscal Mauro: Òscar Dalmau

Bona tarda, senyor Òscar Dalmau, com estàs?

Bona tarda, no tan sonat com vosaltres..
Jo dic que amb aquesta veu no calen masses presentacions, però aquesta veu teva és una veu cuqui?
 
No ho sé, això ho hauria de dir l’Angelines..
Vols saber una curiositat?
Digues, digues..
Jo un cop vaig anar a fer-me una revisió de la veu de les cordes vocals perquè mai havia anat, i una amiga meva em va dir, vaig passar una etapa que tenia molta afonia, i va pensar, que no tingui nòdols, llavors vaig anar a fer-me una revisió de les cordes vocals i la foniatra em va explicar que com les tinc, i em va dir, tens un defecte a les cordes vocals, però és de naixement, no les acabes de tenir del tot normals, però aquest defecte és el que fa que aquest timbre de veu sigui peculiar, sinó tinguessis aquest defecte, tindries el to de veu un pel més aflautada..
Però tens la que tens… A mi de petit també em van dir això de la veu però em van tallar les glàndules i m’he quedat com m’he quedat…
Tot i que no fa falta presentar l’Òscar Dalmau, val a dir que és una de les parts imprescindibles del programa La Competència de RAC1 que s’emet de dilluns a divendres per aquesta emissora, amiga, quasi germana o millor filla adoptiva.. Escolta, creus que l’Eduard Pujol ens estarà escoltant?
Doncs no ho sé la veritat, però et sé dir que l’Eduard Pujol, el director de RAC1, és un home de ràdio i en consumeix molta i n’escolta molta, i avui dia puc dir que Internet ens ha salvat a tots, perquè abans fer un programa de ràdio en una emissora pettia, que jo també vaig començar amb un programa local a la Ona Popular de Sants, doncs llavors t’escoltaven a dos carrers o a un de l’antena d’emissions, perquè avui en dia, amb això dels podcasts a través d’Internet es poden sentir des de l’altre punta del món..
Jo ho deia això Òscar perquè com que en aquesta emissora el director no sabem qui és potser li podríem demanar que “Jean-Paul desgrava quan es posa ploraner”…
Home, vosaltres també.. Vau començar amb una hora i en foteu dos hores i mitja. Us acabareu fent més hores que el Basté…
A La Competència, que ho dirigeixes amb l’Òscar Andreu, vau guanyar un Premi Ondas al 2013, què suposa per tu aquest reconeixement
 
Per nosaltres va significar un moment de mirar enrere, i t’enrecordes de quan, ostres t’en recordes de quan ens van proposar el programa, perquè ens ho van proposar a RAC1, perquè plegava la gent de Minoria Absoluta, el Toni Soler i companyia, i nosaltres pensàvem, a veure què posaran ara?  I va resultar que ens ho van proposar a nosaltres, nosatres ja teníem feina, vam pensar que això era un marron… I vam dir que no fins a dues vegades, vam negar de dir, no no no, van deixar-ho estar, van buscar altra gent, van tornar-nos a posar l’oferta sobre la taula, vam dir que no i al final a la tercera vam dir, vinga va.. És veritat que amb l’Òscar vam estudiar junts la carrera de Comunicació Audiovisual, tots dos som gent de ràdio i sempre n’havíem parlat, a veure si algun dia fem el nostre programa de ràdio, ja que ens ho proposen els hi estem dient que no… Crear personatges anònims és més difícil de fidelitzar a l’oient, perque al primer dia, a un programa d’humor li fas la imitació del rei i encara que l’acudit sigui una merda, la gent si claves la veu, dirà ostres és que és clavat eh.. En canvi, un programa com el nostre que t’inventes els personatges de zero fins que la gent no se’ls fa seus passen uns dos o tres mesos fins que  la gent no els accepta
Sovint ens passa que quan us escolto a La Competència em dóna la sensació que aparentment hi ha molta improvització, quanta part del guió hi ha al programa i quanta part d’enginy hi ha improvitzat?
Diria que de talent hi ha el 100%, t’ho dic perquè hi ha d’haver enginy a l’hora d’improvitzar, a més a més nosaltres venim d’una escola de guió que hem treballat sempre el guió i teníem molt clar que el programa havia de ser un programa de guió. Normalment a la ràdio no acostuma a ser tant guionitzat tot, la ràdio és un espai més de reflexió, més espontani…
Tu ets més de ràdio o de televisió?
A mi m’agrada més la ràdio, la ràdio l’he fet des dels 16 anys
Ho dic perquè els nostres oients potser no ho saben, però l’Òscar presenta cada dia de dilluns a divendres El Gran Dictat a TV3, quin canvi hi ha? Quin canvi experimentes?
Un canvi bastant substancial, perquè jo com a guionista sóc bastant discret, tot i que per les meves pintes potser no ho sembli i sóc tímid. Llavors a l’hora de treballar el guió, a mi m’agrada molt anar pel carrer, observar la gent, agafes el metro o l’autobús i et quedes amb la manera de parlar dels uns, dels altres, és d’aquí d’on surgeixen una mica els protagonistes de La Competència. Quan surto per la tele deixo d’observar per ser observat, això és una cosa que no la porto massa bé… Perquè jo abans podia agafar un metro o el bus i d’ençà per sortir per la tele em neguiteja..
No tothom sap que l’Òscar és un gran aficionat a la música, no sé si reconegut però un bon DJ, tot i que d’un tipus de música allunyada dels gustos generalitzats i segur que allunyada dels gustos d’aquest programa, parla’ns d’aquesta façeta teva que tens com a DJ.
 
Punxo poc, la veritat és que punxo poc. M’agradaria tenir més temps lliure però és que amb l’agenda ja ocupo bastant tros d’agenda. Peró el que punxo és música per sentir en un segon pla, normalment els dj posen música perqué la gent balli però a mi m’agrada posar música perqué la gent l’escolti.
Anem a fer un repte, nosaltres tenim una secció que és diu Le Classic a proposta meva, i poso un tema clàssic i vull que aquest tema avui el proposis tu. Quin et sembla que podem posar?
 
Podríem posar el Light my fire dels Doors però en versió txa-txa-txa de l’orquestra de Edmundo Ros
Hem d’anar acabant Òscar, com saps a la ràdio el temps és or.
Òscar Dalmau, una de les ànimes de La Competència, ha estat un plaer tenir-te entre nosaltres

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s