De Brises i Boires: ‘La hermana menor. Un retrato de Silvia Ocampo’ de Mariana Enriquez.

Fa uns programes vàrem recomanar des del nostre espai literari De Brises i Boires el llibre ‘La hermana menor. Un retrato de Silvia Ocampo‘ deMariana Enriquez.

81304_la_hermana_menor_portada_med

Mariana Enriquez va néixer el 1973 a Buenos Aires. És llicenciada en Periodisme i Comunicació Social per la Universitat Nacional de la Plata, subeditora del suplement “Radar” del diari Pàgina / 12 i docent d’Especialització en Periodisme Cultural de la UNLP. Va publicar les novel·les Baixar és el pitjor (Espasa Calpe, 1995 i Galerna, 2013) i Com desaparèixer completament (Emecé, 2004), la col·lecció de contes, Els perills de fumar al llit (Emecé, 2009), la nouvelle Nois que tornen (Eduvim, 2010) i els relats de viatges Algú camina sobre la teva tomba. Els meus viatges a cementiris (Galerna, 2013). Els seus relats van aparèixer en antologies de Xile, Mèxic, Espanya, Bolívia, Equador, Perú i Estats Units. Part de la seva obra ha estat traduïda a l’alemany i l’italià.
L’escriptora argentina Silvina Ocampo és una de les figures més exquisides, talentoses i estranyes de la literatura espanyola. Filla d’una família aristocràtica, autora d’una obra que, al dir de Roberto Bolaño, sembla provenir d ‘”una neta cuina literària”, al voltant d’ella s’han ordit mites que envolten no només la seva obra, revaloritzada amb entusiasme en els últims anys , sinó també la seva vida privada: la particular relació que tenia amb el seu marit, Adolfo Bioy Casares; la seva canviant i xafardera amistat amb Jorge Luis Borges, que menjava cada nit a casa seva; els seus presumptes romanços amb dones, com la poeta Alejandra Pizarnik o la mare del propi Bioy; les seves pertorbadores premonicions; els seus ambigus conflictes amb l’olímpica Victòria Ocampo, la seva germana gran.
En aquest llibre, l’argentina Mariana Enriquez, a través d’una enorme quantitat de fonts bibliogràfiques i testimonis d’amics, crítics, parents i marmessors de Silvina Ocampo, qüestiona els mites, descorre el vel sobre els secrets, i mira amb una intensitat única la vida de qui va viure amb l’afany de romandre oculta. El resultat és el retrat emocionant d’una dona entranyable i fosca, intel·ligent i suaument perversa, propietària una imaginació desaforada (i d’unes cames espectaculars), a qui avui es considera una de les millors contistes del Riu de la Plata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s